Gitenstein către Kerry: Fără sprijinul SUA și UE, nu e sigur că România continuă reformele juridice

Gitenstein către Kerry: Fără sprijinul SUA și UE, nu e sigur că România continuă reformele juridice
Publicat: 22/02/2013, 14:55
Actualizat: 03/07/2013, 22:17

Fostul ambasador SUA la București Mark Gitenstein îi recomandă noului secretar de stat John Kerry să aibă în vedere susținerea statului de drept și inițiativelor anticorupție din România, afirmând că fără sprijinul SUA și UE nu este „deloc sigur” că reformele în acest sens vor fi continuate.

„Nu mai puțin importante decât prioritățile strategice și militare este continuarea sprijinului pentru aceia din România care susțin statul de drept și inițiativele anticorupție”, afirmă Gitenstein, într-un articol postat pe un blog al ambasadorilor americani, unde sunt făcute de diverși diplomați americani recomandări pentru noul secretar de stat de la Washington privind relațiile SUA cu diverse state.

De asemenea, Gitenstein arată că, dincolo de faptul că ultimele rapoarte ale Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția au criticat evoluțiile din 2012, lecția reală după criza de anul trecut este că „reformele privind activitatea instanțelor, a procurorilor și poliției au început să funcționeze”.

„Dacă nu ar fi fost implementate reformele fundamentale cerute de UE prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), nu ar fi fost instituțiile legale care să poată rezista puternicelor forțe politice care au fost concentrate asupra lor”, afirmă Gitenstein, care adaugă că în cele din urmă este meritul premierului Victor Ponta că el și sistemul din România au respectat hotărârile Curții Constituționale și „statul de drept a fost menținut”.

„Dar mai sunt încă multe lucruri importante de făcut. Într-adevăr, fără sprijinul susținut al SUA, UE și FMI, nu este deloc sigur că aceste reforme vor fi continuate. Ar trebuie să fie punctul principal al relației noastre bilaterale îndeplinirea obiectivelor fixate în ultimul raport MCV și în acordul de coabitare între premier și președinte. Primul și cel mai important dintre acestea este numirea unor persoane cu credibilitate, competență și experiență în funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA”, arată Gitenstein.

El adaugă că această inițiativă nu este importantă „doar pentru că o doresc SUA și UE”, ci pentru că este „singura garanție că statul de drept, democrația și piața liberă vor supraviețui în România”.

De asemenea, el arată că SUA își doresc un aliat de încredere și stabil, cu instituții solide și independente, însă acestea servesc în primul rând românilor, nu americanilor.

„Aceste instituții sunt baza esențială pentru o piață liberă care să ridice nivelul de trai al fiecărui bărbat, femeie și copil din România. Ele protejează și drepturile minoritățile etnice cum ar fi cea romă care încă suferă de o discriminare fățișă și minoritățile religioase cum ar fi greco-catolicii care de două decenii au reușit prea puțin în obținerea înapoi a proprietăților lor bisericești”, evidențiază Gitenstein.

Totodată, el arată că românii sunt „pro-americani entuziaști” și că dincolo de dificultățile de vara trecută și poziția fermă adoptată de SUA în favoarea statului de drept, sondajele efectuate de Ambasada americană de la București au demonstrat clar că imaginea Americii a fost întărită de acest efort de apărare a statului de drept, la fel ca și imaginea Germaniei și a UE, care au adoptat poziții similare.

Gitenstein îl sfătuiește pe Kerry să aibă în vedere ca prioritate dorința românilor de întărire a acestui parteneriat și să țină cont de faptul că ar fi un gest foarte important din partea sa să participe el, sau alt înalt oficial SUA, la inaugurarea lucrărilor de la Deveselu din această primăvară sau să facă o vizită în România imediat după.

De asemenea, fostul ambasador SUA la București argumentează că din experiența sa a constatat că românii nu numai că sunt pro-americani, dar și împărtășesc valorile americane, iar ei nu doar vor să meargă în America, ci și să învețe și să ducă în România experiența acumulată. El arată că tocmai de aceea ar trebui activată legislația care ar permite accesul României la programul Visa Waiver, aflată în lucru în Congres.

„Secretarul de stat Kerry ar trebui să viziteze România și nu numai Bucureștiul. El trebuie să meargă la deosebit de frumoșii munți Carpați, în Transilvania istorică și Delta Dunării, cea mai mare zonă umedă din Europa. După ce secretarul de stat va petrece ceva timp împreună cu românii de rând și va vedea cu ochii săi cultura acestei țări, îmi va împărtăși optimismul cu privire la viitorul României”, concluzionează Mark Gitenstein în finalul scrisorii sale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu